Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-04@23:28:13 GMT

رمضان،ماه سفره های مهربانی/آداب و رسوم رمضان در همدان

تاریخ انتشار: ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۸۹۷۷۶۳

رمضان،ماه سفره های مهربانی/آداب و رسوم رمضان در همدان

رمضان امسال در شرایطی آغاز شد که درهای خانه کعبه بسته است؛ نداهای سحرگاهی از مساجد محل به گوش نمی رسد ولی مهربانی و کمک به نیازمندان و درهای رحمت و مغفرت خداوند همچنان پابرجاست.

به گزارش شبستان از همدان: ماه رمضان يكی از مناسبت‌هايی است كه مردم استان همدان برای آن ارج و احترام ويژه قائل بوده و از ديرباز تاكنون آن را با آداب و رسوم خاصی برگزار كرده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رمضان، ماه عبادت و بندگی و راز و نیاز با معبود و ماه میهمانی خداست. ماهی که جان‌ها را طراوتی جانانه می‌بخشد و قلب‌ها را صفای ایمانی، و چشم و گوش مؤمنین را نوازش معنوی می‌دهد.

قدمت سنت‌های ويژه ماه رمضان در همدان به تاريخ اسلام برمی‌گردد و با وجود گذشت ساليان متمادی، مردم استان خود را برای ماه ميهمانی خدا آماده کردند.

ماه مبارک رمضان آئین و سنت‌های خاص خودش را دارد هرچند که در سراسر ایران این سنت‌ها تقریباً یکسان است اما در برخی مناطق و شهرها این آیین‌ها تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند.

***غذاهای ویژه ماه رمضان

بانوان همدانی در ماه مبارک رمضان برای افطار، بیشتر از غذاهایی مانند آش رشته، فرنی، ترحلوا، طاس‌کباب، شامی‌کباب، سرداشی و شیر برنج و برای سحری نیز رشته‌پلو و آبگوشت مرغ می‌پزند.

تهیه و بسته‌بندی آجیل مشکل‌گشا نیز از رسم‌های مردم همدان است. هر کسی نذری دارد به نیت برآورده‌شدن آن، این آجیل را تهیه می‌کند و پس از بسته‌بندی به مسجد می‌برد و در فاصله نماز مغرب و عشاء بین نمازگزاران تقسیم می‌کند اما این در حالیست که امسال به دلیل شیوع کرونا این بسته ها در قالب بسته های حمایتی در بین افراد نیازمند توزیع می شود.

یکی از سوغاتی‌های پرطرفدار در ماه رمضان همدان که سفره‌های افطار را سفیدی برکت می‌بخشد "انگشت‌پیچ" است. نام خاص آن بر مبنای خاصیتی است که این شیرینی سنتی دارد و کش آمدن آن هنگامی‌که انگشت بر آن می‌پیچد را یادآور می‌شود چراکه در گذشته‌های دور که تولید این محصول رونق داشته برای مصرف آن از انگشت استفاده می‌کردند.

***فرستادن افطاری به خانه نوعروس

از ديگر رسوم مردم همدان در ماه مبارك رمضان جمع‌آوری «خرده‌های نان سفره افطاری» است، به باور مردم هر فردی كه بتواند خرده نان‌های سفره افطاری را تا آخر ماه مبارك رمضان جمع كند و تا روز عيد قربان آن را نزد خود نگهدارد و آنها را در آبگوشتی كه از گوشت قربانی در عيد قربان تهيه می‌شود، بريزد و سپس بخورد، خداوند تمام آرزوها و نيازهای وی را برآورده می‌كند.

یکی از آیین‌های جالب توجه مردم استان همدان ” فرستادن افطاری توسط داماد به خانه عروس” است، مطابق این سنت دیرینه در ماه رمضان جوان دارای نامزد ، باید افطاری نامزدش را به خانه پدر عروس ببرد ، این افطاری شامل چند قرص “نان”، ” گرده دو زرده “، “برنج”، “روغن حیوانی”، “یک عددمرغ و یا ماهی”، “سیب سرخ”، “شیرینی انگشت پیچ ” و “میوه‌های فصل” است.

***مراسم عزاداری و شب‌های قدر

روزه‌داران همدانی طبق رسمی دیرین هر روز در مساجد و خانه‌ها مجلس ختم قرآن دارند. همچنین آنها در شب‌های عزاداری و قدر به مساجد می‌روند و ضمن برگزاری مراسم عزاداری، قرآن و دعای جوشن کبیر می‌خوانند. پختن غذای نذری و فرستادن آن به خانه همسایگان و بستگان نیز در این شب‌ها بین همدانی‌ها مرسوم است.

زيارت اهل قبور، شركت گسترده در آيين‌های شب‌های احيا و قدر، برگزاری ايام سوگواری شهادت مولی‌الموحدين امام علی (ع)، راه‌اندازی دسته‌های سينه‌زنی، نوحه‌خوانی، زنجيرزنی و عزاداری از ديگر آداب مردم شهرها و روستاهای استان همدان در ماه ضيافت الله است.

به گزارش شبستان: روزه‌داران و کسانی که به دلایل شرعی روزه نگرفتند و تمام اعضای خانواده باید زکات فطریه بپردازند هنگام پرداخت زکات فطریه از غروب آخرین روز ماه رمضان تا ظهر روز عید فطر است میزان زکات فطریه بنا به فتوای بسیاری از مجتهدین جامع‌الشرایط است که برخی فطریه را مستقیماً به مستحقان می‌پردازند.

 

گزارش: سمیرا قادری

پایان پیام/155

منبع: شبستان

کلیدواژه: ماه مهربانی ضیافت الهی ماه رمضان ماه رمضان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۹۷۷۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شوراها عرصه ظهور حضور مردم در حکمرانی هستند

فرماندار همدان ضمن قدردانی از تلاش‌ها و زحمات اعضای شوراهای شهر و روستا گفت: بنا بر فرمایش امیرالمومنین در نهج البلاغه، مردم عماد دین هستند و ستون دین و ستون خیمه سیاست بدون حضور مردم ایستادگی نیست.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از همدان، مسلم مخفی امروز _پنجشنبه سیزدهم اردیبهشت_ در جمع خبرنگاران اظهار کرد: توجه به حضور مردم در عرصه‌های مختلف یکی از اصول اساسی انقلاب اسلامی بوده و حضرت امام (ره) از زمانی که نهضت را شروع کرد و پس از آن در پیروزی انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس و در تمام عرصه‌هایی که توفیقی برای نظام اسلامی بوده توجه به حضور مردم داشتند.

وی حضور مردم را مهم و اثرگذار دانست و افزود: اکنون هم اگر احساس می‌شود که گاه دشمن با سیاه نمایی و ناامیدسازی قصد دارد مردم از میدان اصلی انقلاب کنار بروند، به دلیل آگاهی از نقش مؤثر مردم است.

فرماندار همدان ادامه داد: به همین علت، اگر مردم واقعاً بخواهند از حاکمیت جدا بشوند هزینه و خسارت زیادی برای کشور خواهد بود.

مخفی با اشاره نقش ویژه شوراها در مشارکت‌جویی مردم اضافه کرد: هرچه بررسی کنیم که کجا به سراغ مردم رفتیم تا مردم را در نظام و حکمرانی و کشورداری دخیل کنیم، هیچ جایی به اندازه شوراهای شهر و روستا این امر به منصه ظهور نرسیده است، به همین علت لازم است شوراها تقویت شده و آسیب‌شناسی شوند.

وی با بیان اینکه حضور مردم در عرصه از اهمیت زیادی برخوردار است، خاطرنشان کرد: اگر می‌بینیم برهه‌هایی در کشور اقتصاد به مشکل تبدیل شده، به دلیل این است که مردم اینجا وارد نشدند، لذا در شعار سال مقام معظم رهبری تاکید بر مشارکت مردم است.

مخفی تصریح کرد: لذا کار شورا را نباید کم اهمیت بگیریم و تجربه بشری هم نشان داده هرجا مردم حضور داشته باشند حکمرانی و اداره جامعه به بهترین وجه و کمترین هزینه انجام می‌شود.

فرماندار همدان با اشاره به آنکه به اندازه کافی قانون در کشور داریم تا گره از کار مردم باز شود، گفت: در این مسیر و در کار شوراها، هرچه قدر بتوانیم از حاشیه کم کنیم و همگرایی و وحدت داشته باشیم با توجه به آیه یدالله مع الجماعه، توجه به قوانین و استفاده از ظرفیت‌های قانونی، پیشرفت خواهیم کرد.

کد خبر 750181

دیگر خبرها

  • حمایت مردم همدان از اجرای طرح نور
  • سرسبزی استان همدان، پس از بارش‌های بهاری
  • عزاداری مردم استان همدان، سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع)
  • بر سر سفره بزرگ فقهی، کلامی و عقلی امام صادق (ع)نشسته‌ایم
  • حفظ جایگاه اجتماعی حق شایسته معلم است
  • تشییع لاله فاطمی بر روی دستان مردم ویان و کبودراهنگ
  • امام جمعه همدان: مطالبه‌گر‌ مشکلات مردم خواهم بود
  • راهپیمایی مردم همدان علیه جنایات صهیونیست‌ها
  • شوراها عرصه ظهور حضور مردم در حکمرانی هستند
  • سفره یک روزه طلاب خراسان جنوبی به بافت تاریخی خوسف/شکوه معماری