Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-05@06:35:55 GMT

آشنایی با آداب و رسوم ماه رمضان در بوشهر

تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۷۳۰۶۹۳

آشنایی با آداب و رسوم ماه رمضان در بوشهر

همشهری آنلاین: رؤیت هلال ماه رمضان از رسم‌های ویژه مردم بوشهر بود. مردم برای دیدن هلال ماه در غروب روز آخر ماه شعبان به پشت‌بام‌هایشان  می رفتند یا در مکان‌های بلند می‌ایستادند و با دقت به آسمان نگاه می‌کردند تا هلال ماه را پیدا کنند. هرکس هلال را زودتر می‌دید با شادمانی دیگر اهالی را خبر می‌کرد. مردم هم با دیدن هلال ماه رمضان ضمن ابراز شادمانی به یکدیگر تبریک می‌گفتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این رسم امروزه دیگر رواج گذشته را ندارد چون مردم از رسانه‌ها حلول ماه رمضان را خبردار می‌شوند. با این وجود اما هنوز رسم تبریک حلول ماه رمضان بین بوشهری‌ها مرسوم است.

روزه و روزه‌داری از نگاه اهل بیت (ع)

ترتیل‌خوانی قرآن کریم

مراسم ترتیل‌خوانی قرآن کریم جایگاه مهمی در این استان دارد. به همین دلیل این آیین در ماه رمضان با شور و شوقی دوچندان به اجرا درمی‌آید. معمولا آیین ترتیل‌خوانی قرآن کریم ۲ ساعت قبل از اذان مغرب  در مساجد شهرها و روستاهای این استان از سوی روزه‌داران برگزار می‌شود.

دُم‌دُم سحری در بوشهر

«دُم‌دُم سحری» از رسم‌های ویژه ماه رمضان در بوشهر است. این مراسم که اغلب از سوی جوانان برگزار می‌شود، هدفش بیدار کردن مردم در نیمه‌های شب برای تهیه سحری و آماده‌شدن برای روزه گرفتن است. در اجرای این سنت قدیمی گروهی از جوانان درحالی که فانوس در دست دارند بر ساز ضربی «دمام» می‌کوبند و اعلام می‌کنند :«سحر است».

مراسم گلی‌گشو

آیین شبانه «گلی‌گشو» از دیگر سنت‌های به‌جامانده در استان بوشهر است که در شب ۱۵ ماه رمضان اجرا می‌شود. گلی‌گشو به‌معنی «گشوده شدن گره» است. بیشتر روزه‌داران در شب میلاد حضرت امام حسن مجتبی(ع) سعی می‌کنند کار خیری انجام دهند. در مراسم گلی گشو که بیشتر خاص کودکان است این کار خیر را می‌توان مشاهده کرد. در این آیین، کودکان با در دست داشتن کیسه‌ای و سردادن جملاتی نظیر «گره گشو سرت بشور، با آرد شو» اهالی را از آمدن خود به منازل خبر می‌دهند و هدایای خود را دریافت می‌کنند.

غذاهای ویژه رمضان در بوشهر

کماچ، گرده، رنگینگ، زولبیا بامیه، آش زرد و حلوای انگشت پیچ از غذاهای سنتی استان است که بوشهری‌ها آنها را برای سفره افطاری آماده می‌کنند.  اطعام روزه‌داران در نقاط مختلف یکی دیگر از برنامه‌های مهم مردم استان بوشهر در ماه رمضان است.

برپایی شب‌های قدر

برگزاری شب قدر از دیگر آیین‌های ماه مبارک رمضان در استان بوشهر است. این آیین شامل احیاء و شب زنده‌داری، خواندن دعاهایی ازجمله جوشن کبیر و ابوحمزه ثمالی همراه با تلاوت قرآن و تفسیر آیات وحی است. اجرای تعزیه، راه‌اندازی دسته‌های سینه‌زنی و سنج و دمام در ایام شهادت حضرت علی (ع) ازسنت‌هایی است که در تمامی نقاط استان بوشهر برگزار می‌شود.

فضیلت شب‌های قدر

عید تلخک

مردم روزه‌دار استان، صبح زود عید فطر خود را برای خواندن نماز عید به مصلی و مسجد می‌رسانند. بعد از برپایی نماز عید فطر و صرف صبحانه، بوشهری‌ها آیین عید تلخک را که به‌جا می‌آورند. در آیین عید تلخک که در روز عید فطر برگزار می‌شود، کسانی که در ماه رمضان عزیزی از دست داده‌اند مراسمی ویژه می‌گیرند و مردم هم با حضور در این مراسم و پذیرایی با مسقطی یا رنگینک یاد آن مرحوم را گرامی می‌دارند و با بازماندگانشان همدردی می‌کنند. همچنین رفتن به آرامستان‌ها و خواندن فاتحه برای درگذشتگان یکی دیگر از آیین‌های مردم استان بوشهر است.

در روز عید فطر، پس از نماز عید نوازندگان دم دم سحری، دمام بر دوش در کوچه‌ها راه می‌افتند و با ماه رمضان خداحافظی می‌کنند و بر در هرخانه‌ای، چند لحظه می‌ایستند و اشعار دم دم سحری می‌خوانند و به صاحبخانه و اهل منزل، عید مبارک م‌ گویند. صاحب خانه نیز به خاطر تشکر از نوازندگان که یک ماه در سحرگاه برای خوردن سحری، آنها را بیدار کرده‌اند به عنوان تبرک یا عیدی، وجه نقد، شیرینی  یا آذوقه‌ای که در منزل دارند به آنها می‌دهند. نوازندگان نیز عیدی را که به دست می‌آورند به مردم نیازمند و مستحق می‌دهند.

بهترین اعمال در شب و روز عید فطر کد خبر 499883 برچسب‌ها مجله سنت‌های رمضان مجله سفر به استان بوشهر

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: برگزار می شود استان بوشهر ماه رمضان هلال ماه عید فطر م سحری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۳۰۶۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اختصاص ۳۵ شعبه دیوان عدالت اداری به حوزه کار

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز بوشهر؛ حجت‌الاسلام حکمت علی مظفری در جلسه شورای اداری استان بوشهر با بیان اینکه این استان با دیرینه روش و سابقه درخشان افتخارات مهمی در ادوار مختلف تاریخ داشته است، اظهار داشت: استان بوشهر از بزرگ منشی، غیرت، و شجاعت جایگاه مهمی در ایران اسلامی دارد.

وی شخصیت‌های برجسته علمی، فرهنگی، تاریخی، سیاسی و مبارزاتی استان بوشهر را یکی از افتخارات این خطه دلیرپرور دانست و بیان کرد: شهیدان همچون رئیسعلی‌ها، مهدوی‌ها، عاشورای‌ها نشان از اقتدار و افتخار استان بوشهر در عرصه مبارزه با استعمار، استکبار و طاغوت است.

رئیس دیوان عدالت اداری دفاع از حقوق کارگر یکی از سیاست‌های مهم دیوان عدالت اداری دانست و اضافه کرد: برای رسیدگی به حقوق و مطالبه کارگران در این حوزه ۳۵ شعبه دیوان عدالت اداری تعیین و راه‌اندازی شده است.

مظفری ادامه داد: تنها در یک شعبه از این حوزه ۱۵ قاضی برجسته مسائل و مشکلات حوزه کار و کارگری به‌صورت تخصصی دنبال می‌کنند.

رئیس دیوان عدالت اداری توجه به حقوق و رضایتمندی مردم را از آزمون‌های مولای متقیان امام علی علیه‌السلام دانست و تأکید کرد: توجه به مردم و مردم‌داری با اخلاص و بی‌منت یک فرصت مهم برای خدمتگزاری مسئولان به مردم است و مدیران برای تحقق حقوق مردم از هیچ کوششی نباید فروگذاری کنند.

مظفری با اشاره به تخصیص ۲ اصل از قانون اساسی به مجموعه دیوان عدالت اداری را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: دیوان عدالت اداری شکایت مردم از دستگاه‌های اداری و اجرایی رسیدگی می‌کند و این دیوان مولود نظام اسلامی ایران است.

استاندار بوشهر هم در این نشست با تاکید بر لزوم تحقق عملی شعار سال اظهار داشت: امسال از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی به نام سال جهش تولید با مشارکت مردم نامگذاری شده و مدیران استان باید برای تحقق شعار سال هدفگذاری کنند.

احمد محمدی زاده با تبریک روز معلم و گرامیداشت یاد و خاطره شهید استاد مطهری افزود: معلمان قشر مهم و تاثیرگذار جامعه هستند و تکریم این عزیزان وظیفه تک تک مسئولان است.

وی همچنین با گرامیداشت روز کارگر گفت: کارگران موتور محرکه اقتصاد و تولید هستند و در تحقق شعار سال نقشی غیر قابل انکار دارند.

 در این آیین، یاسمن حیدری به عنوان مشاور امور جوانان استاندار، اسما لک نماینده استاندار و مدیر راهبردی استقرار و توسعه منطقه ویژه علم و فناوری خلیج فارس، حجت الاسلام محمدرضا عاشوری مشاور استاندار در امور روحانیت و مرتضی بحرانی نیز به عنوان رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر منصوب و معارفه شدند.

دیگر خبرها

  • کتاب «ادب زندگی» روانه بازار نشر شد
  • برگزاری آیین پایانی ششمین جشنواره ملی روستایی و عشایری رضوی در استان بوشهر
  • برپایی آیین‌ سوگواری شهادت امام جعفرصادق (ع) در یاسوج
  • حفظ جایگاه اجتماعی حق شایسته معلم است
  • ۶ روستای دشتستان میزبان جشنواره ملی رضوی + تصویر
  • مردمی شدن فرهنگ در اولویت کار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است
  • راه اندازی دادگاه‌های تجاری ضروری است/آیین نامه دادرسی تجاری از سال ۹۹ در مجلس تصویب نشده است
  • راه اندازی دادگاه‌های تجاری ضروری است/آیین دادرسی تجاری از سال ۹۹ در مجلس تصویب نشده است
  • اختصاص ۳۵ شعبه دیوان عدالت اداری به حوزه کار
  • آیین دادرسی تجاری از سال ۹۹ در مجلس مانده است