Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-05@07:10:35 GMT

آشنایی با آداب و رسوم ماه رمضان در کرمان

تاریخ انتشار: ۵ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۷۱۳۹۴۱

آشنایی با آداب و رسوم ماه رمضان در کرمان

همشهری آنلاین: ماه رمضان در کرمان به عنوان یکی از استان‌های کویری کشور حال و هوای ویژه‌ای دارد و این کویری بودن تاثیر بسزایی روی آیین‌های مربوط به این ماه در کرمان گذاشته‌است. کرمانی‌ها از قدیم‌الایام در ماه رمضان آداب و رسوم خاصی داشته‌ و امروزه برخی از آنها  فراموشی شده‌اند و برخی دیگر اجرا می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روزه و روزه‌داری از نگاه اهل بیت (ع)

سحری‌خوانی

سحری‌خوانی از سنت‌های رایج کرمانی‌ها در ماه رمضان بود. در این رسم موذنان یا هر کسی که صدای خوبی داشت یکی دو ساعت قبل از اذان صبح  بالای مناره‌های مسجد می‌رفتند و با صدای رسا مناجات و دعا می‌خواندند. این کار موذنان، به مناجات‌خوانی یا پیشخوانی معروف بود و بیشتر هم مناجات خواجه عبدالله انصاری و اشعار شاعران بزرگی مثل مولانا خوانده می‌شد.

بیدار کردن همسایه‌ها

بیدار کردن همسایه‌ها برای تدارکات سحری در همه نقاط کشور امری رایج است. کرمانی‌ها هم در این مورد رسم ویژه خود را داشتند. کوبیدن بر پشت طبل و ایجاد صدا در کوچه‌ها و سر دادن بانگ بیدار باش از سوی افرادی خاص اجرا می‌شد، اما مردم کرمان به ویژه ساکنان روستاها رسم دیگری نیز داشتند که خیلی جالب بود. همسایگان هنگام سحر برای بیدار کردن هم روی پشت بام‌ها می‌رفتند و یک کوزه‌ آب را در حیاط یکدیگر می‌ریختند. صاحب‌خانه هم با شنیدن صدای آب از خواب بیدار می‌شد و خود را برای تهیه سحری آماده می‌کرد.

سفره‌های سحری و افطاری

کرمانی‌ها پس از صرف غذا در هنگام سحر، دعا و قرآن می‌خوانند و بر این باورند که در این ماه غذاها باید ساده و مختصر باشد تا راه و شیوه پیامبر(ص) در پیش گرفته‌شود.

مردم کرمان قبل از غذا با خرما یا نمک افطار می‌کنند و معتقدند امام علی(ع) این‌گونه افطار می‌کرد.

آبگوشت از عمده‌ترین غذاها برای افطار است و اگر کسی نیز نذر داشته باشد مقداری آبگوشت درست کرده به مسجد می‌برد.

شیرینی افطاری در کرمان زولبیا و بامیه و غذای نذری این ماه شله‌زرد و آبگوشت است که بین همسایگان توزیع می‌شود.

آبگوشت، برنج و انواع خورشت معمولا پای ثابت سفره‌های افطار و سحری کرمانی‌هاست. مردم برخی از روستاهای کرمان روزه خود را معمولا با غذاهای سبک و سنتی مانند انواع قاتُق باز می کنند که پرطرفدارترین آنها قاتق بابونه است.

کلیدزنی

کلیدزنی یکی از آداب و رسوم مردم کرمان بود که  در شب‌های ماه مبارک برگزار می‌شد. در این مراسم که مختص بانوان بود، بانویی یک سینی برمی‌داشت و در آن یک آیینه، یک سرمه‌دان و یک جلد کلام‌الله مجید قرار می‌داد و به در خانه اهالی محل می‌رفت. این رسم معمولا با تاریک شدن هوا به اجرا در می‌آمد و شخص صورت خود را با چادر طوری می‌پوشاند که شتاخته نشود. وقتی هم به در هر خانه‌ای می‌رسید با کلیدی به سینی آش می‌زد تا صاحب آن خانه از حضور او خبردار شود. شخص کلیدزن هرگاه از خانه مذکور صدای «چراغ بیاور» یا «قند و شیرینی بیاور» را می‌شنید امیدوار می‌شد که از در آن خانه دست‌ خالی برنخواهد گشت، درغیراین صورت محل را ترک می‌کرد و به خانه‌ای دیگر می‌رفت. شخص کلیدزن به هیچ وجه با کسی حرف نمی‌زد.

صاحبخانه پس از گشودن در، آیینه داخل سینی را برمی‌داشت و در آن به چهره خود نگاه می‌کرد، سپس مقداری شیرینی، قند یا پول داخل سینی قرار می‌داد. در پایان مراسم هم کلیدزن خوراکی‌ها یا پول جمع‌آوری شده را به مستمندان می‌داد.

شب‌های قدر و مراسم چهل منبرون

رسم چهل منبرون هم‌زمان با شب‌های احیاء از مهم‌ترین آیین‌های ماه رمضان کرمانی‌هاست. در این رسم روزداران ۴۰ شمع تهیه می‌کنند و به در خانه‌هایی می‌روند که منبرهای کوچکی را جلوی در گذاشته باشند. هر شرکت‌کننده پای هر منبر شمعی روشن می‌کند تا حاجتش برآورده شود. این رسم بعد از افطار شروع می‌شود و تا قبل از سحر ادامه دارد. این رسم همچنان در کرمان پابرجاست. اما باید گفت مراسم چهل منبرون در برخی شهرهای ایران و در ماه محرم انجام می‌شود.

مردم استان کرمان همچنین در شب‌های نوزدهم، بیستم ، بیست و یکم ماه و بیست و سوم رمضان پس از نماز مغرب و عشا در مساجد و تکیه‌ها سینه و زنجیر می‌زنند. آنان در شب‌های قدر شب‌زنده‌داری می‌کنند و تا سحر قرآن و دعا می‌خوانند و معتقدند دعا و مناجات در این شب‌ها باعث برآورده شدن حاجت می‌شود.

فضیلت شب‌های قدر

الله رمضونی

از دیگر رسم‌های مردم کرمان در ماه رمضان، الله رمضونی بود. این مراسم از شب سوم ماه رمضان شروع می‌شد و تا پایان این ماه ادامه می‌یافت. الله رمضونی در اکثر شهرها و آبادی‌های استان برگزار می‌شد. در الله رمضونی عده‌ای از جوانان هر محله با تشکیل گروه‌های ۵  تا ۱۰ نفره  بعد از افطار دور هم جمع و برای اجرای مراسم راهی کوچه‌ها می‌شدند و به در خانه‌ها می‌رفتند. هر گروه یک سرگروه و یک انباردار داشت. سرگروه وظیفه‌اش خواندن شعر ویژه مراسم بود و از صاحبان خانه‌ها کمک طلب می‌کرد و صندوق‌دار هم هدایا را دریافت می‌کرد. هدایا  شامل پول یا خوردنی‌هایی مثل گردو، کشمش، خرما، بادام، قیسی هلو و قیسی زردآلو بود. در پایان این هدایا بین مستمندان هر محله تقسیم می‌شد.

رسم ابراهیم خانی

کرمانی‌ها مانند سایر مسلمانان در روز عید فطر هم نماز عید فطر به‌جا می‌آورند و با دادن فطریه، نیازمندان را  یاری می‌کنند. آنها در روز عید فطر همچنین به زیارت اهل قبور می‌روند و غذاهایی مانند شله زرد توزیع می کنند که به آن «ابراهیم خانی» می گویند.

بهترین اعمال در شب و روز عید فطر کد خبر 499185 برچسب‌ها مجله سفر به استان کرمان مجله سنت‌های رمضان

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: مردم کرمان ماه رمضان کرمانی ها عید فطر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۱۳۹۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طنین معنویت سرزمین وحی در ورزشگاه ۱۲ هزار نفری آزادی تهران+ گزارش عکس

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی حج؛ ماه ذی العقده نزدیک است و زائران بیت الله الحرام با شور و اشتیاق فراوان برای اعزام به سرزمین وحی و زیارت خانه خدا و مشاعر مقدسه روزشماری می کنند و شوق زیارت بیت الله الحرام و مسجدالنبی در آن ها موج می زند.

در همین راستا و در ادامه سلسله همایش های توجیهی - آموزشی برای زائران، ورزشگاه ۱۲ هزار نفری آزادی تهران امروز شنبه(15 اردیبهشت) در دو نوبت صبح و بعدازظهر مملو از زائران زن و مردی بود که خود را برای میهمانی حق تعالی آماده می کنند.

دراین مراسم که در سالروز شهادت امام صادق(ع) برگزارشد، جای جای این ورزشگاه مزین به تصاویری از بیت الله الحرام و مسجد النبی(ص) بود، به طوری که بنرهایی از تصاویر خانه خدا، میقات شجره، درب خانه خدا، صفا و مروه و.. جلوه نمایی می کرد.
همچنین ماکت خانه خدا و مقام حضرت ابراهیم(ع) درمرکز سالن نصب شده بود که باعث میشد دل زائران حال و هوای حرم حق را داشته باشد.

این زائران در قالب همایش توجیهی- آموزشی در سالروز شهادت شیخ الائمه و رئیس مذهب شیعه گردهم آمده و کاروان های حج مدینه قبل و بعد از نقاط مختلف استان تهران درآن  شرکت کردند.

این مراسم معنوی با مناجات خوانی و مرثیه سرایی حاج حسین هوشیار و حاج حمید رمضانپور همراه بود و حاج مهدی عادلی و وحید براتی از قاریان بین المللی کشورمان آیاتی از کلام الله مجید را تلاوت کردند.

دراین مراسم همچنین سرود رسمی جمهوری اسلامی ایران از سوی حاضران در سالن  قرائت شد و روح الله لطفی نماینده حراست بعثه مقام معظم رهبری توصیه هایی را به زائران در ارتباط با موضوعات ایمنی و مقررات کشور میزبان بیان کرد.

سرپرست مدیریت حج و زیارت استان تهران هم تعداد زائران حج تمتع پیش رو از تهران و شهرستان های تابعه را بیش از۱۵ هزار نفر عنوان کرد که در قالب ۱۰۶ کاروان مدینه قبل و مدینه بعد از 24 اردیبهشت ماه عازم سرزمین وحی خواهند شد.

سرهنگ اسماعیل کشمیری، فرمانده پلیس فرودگاه بین المللی امام خمینی(ره)، از دیگر سخنران این همایش بود که رعایت قوانین کشور عربستان را به زائران توصیه کرد.

در ادامه مراسم، سید عباس حسینی رئیس سازمان حج و زیارت مباحثی در زمینه مسائل اجرایی حج بیان  و به زائران یادآور شد که با توجه به چند نفره بودن اتاق هتل ها، فرهنگ همزیستی را تمرین کنند.

در این مراسم معنوی ، حجت الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت هم قرآن محوری را از شعارهای حج ۱۴۰۳ عنوان کرد .

در پایان این همایش عظیم که با حضور پرشمار زائران تهرانی برگزار شد شماری از بانوان و آقایان زائر که با لباس احرام حاضر شده بودند با توضیحات و راهنمایی‌های حجت الاسلام و المسلمین محمد حسین فلاح زاده به صورت نمادین به اجرای مناسک حج پرداختند.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • کتاب «ادب زندگی» روانه بازار نشر شد
  • امداد رسانی و نجات جوان کرمانی پس از سقوط در ارتفاعات
  • طنین معنویت سرزمین وحی در ورزشگاه ۱۲ هزار نفری آزادی تهران+ گزارش عکس
  • عزای امام صادق در انار برپا شد
  • حفظ جایگاه اجتماعی حق شایسته معلم است
  • کشتی گیران نونهال کرمانی فاتح مسابقات قهرمانی کشور
  • جزییات مراسم استقبال و تشییع پیکر شهدای گمنام در کرمان
  • متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان از مطالبات جدی خانه کارگر است
  • رقابت 21 هزار کرمانی در آزمون استخدامی آموزش و پرورش
  • حمایت ۶۴۴۰ معلم کرمانی از ایتام کمیته امداد